Aktualności
PROUD TO BE POLISH
SEI STOLZ DARAUF, POLE ZU SEI N
Я горжусь тем, что я поляк
W ramach obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości został zorganizowany konkurs językowo-plastyczny, którego celem było rozwijanie poczucia tożsamości narodowej, dumy z bycia Polakiem oraz pogłębienie wiedzy o jednym z najważniejszych wydarzeń w historii najnowszej Polski. Do udziału w konkursie zostali zaproszeni wszyscy uczniowie, a jego organizatorem byli nauczyciele języków obcych. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów, wpłynęło kilkadziesiąt prac wykonanych na wysokim poziomie. Stosując różnorodne techniki i oryginalne rozwiązania, uczniowie w bardzo ciekawy sposób ukazywali swoją więź z ojczyzną oraz ważne dla nich wartości od symboli narodowych poprzez sławnych Polaków do atrakcji turystycznych.
W dniu 14 listopada 2018 r. młodzież z naszej szkoły wraz z opiekunem Szkolnego Koła PCK Szczepanem Madejem wyjechała do Ostrowca Świętokrzyskiego aby przystąpić do wyjazdowej akcji honorowego krwiodawstwa. Celem akcji było wsparcie w leczeniu naszego absolwenta. W akcji wzięli udział:
Karol Paweł Gawlik - III TL
Kacper Mariusz Pawlak - IV TPS
Kacper Józef Saniawa - IV TPS
Łukasz Tyrała - IV TPS
Albert Filip Wiśniewski - IV TPS
Mateusz Wójcik - IV TMR
Damian Rusak - IV TMR
Jacek Tokarski - III TMR
Paweł Futyma - IV TPS
Damian Skowron - IV TPS
Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w tej formie pomocy choremu koledze serdecznie dziękujemy!
Patriotyzm stanowi niezwykle istotną kwestię wychowania uczniów w "szkole na górce''. W związku z tym czymś zupełnie naturalnym było włączenie się całej społeczności naszej szkoły w obchody 100- lecia Niepodległości naszej ojczyzny Przez cały tydzień prowadzone były u nas różne działania wpisujące się w te szczególne obchody - powiedziała Magdalena Gdowska - dyrektor ZS nr1 w Opatowie. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili uczcić ten czas poprzez kultywowanie rodzimej tradycji kulinarnej i w związku z tym wzięli udział w „Tygodniu gotowania polskich potraw”. Podczas zajęć w pracowni gastronomicznej młodzi kucharze przygotowali potrawy kuchni polskiej, które były inspirowane barwami narodowymi. Kulminacją tegorocznych gastronomicznych obchodów Święta Niepodległości były zmagania w konkursie „Potrawy Kuchni Polskiej”. Inspiratorkami i organizatorkami „Tygodnia gotowania polskich potraw” były nauczycielki Dorota Pitek, Agnieszka Spała i Monika Wicha. Gościem specjalnym obchodów był regionalista opatowski pan Zbigniew Zybała, który przybliżył młodzieży zagadnienia kulinarne w Polsce na przestrzeni dziejów w cyklu prelekcji „Tajemnice i tradycje kuchni (staro)polskiej”. Kolejnym przedsięwzięciem, które pomógł zrealizować pan Zbigniew Zybała były zajęcia, na temat „Motyw Niepodległej w kulturze i sztuce”. Młodzież wysłuchała ilustrowanych slajdami prelekcji, przedstawiających twórczość malarzy, rzeźbiarzy, pisarzy, poetów tworzących z miłości do Ojczyzny, z tęsknoty za Jej wolnością i z radości, że Niepodległość nadeszła. Prezentowane były też dzieła, przeniesione specjalnie na tę okazję z Podziemi Opatowskich, a wykonane przez miejscowych artystów – Stanisława Kwiatkowskiego i Zygmunta Niewiadomskiego. Lekcje były okazją do zaprezentowania naszych bohaterów walk o niepodległość.
- Konkurs fotograficzny Moja Polska
- 100 zadań na 100 – lecie
- Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
- Staropolskie jadło w nowoczesnym wydaniu „żywieniówki” z Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie
- Uczniowie z Technikum Hotelarstwa w Zespole Szkół nr1 w Opatowie uczą się od najlepszych na zajęciach w Hotelu Hilton w Warszawie