Aktualności
Uczniowie "mundurówki'' ZS Nr1 w Opatowie już po raz 4 zmierzyli się z zadaniami, jakie przygotowali organizatorzy szkolenia w Warszawie. IX edycja Seminarium Drewniak prowadzona przezbyłych żołnierzy JW GROM i instruktorów Fundacji GROM COMBAT, to wydarzenie poświęcone pamięci współtwórcy GROMu – płk. Leszkowi Drewniakowi. Wśród prawie 100 uczestników z całej Polski znalazła się 20 osobowa grupa najodważniejszych uczniów "mundurówki'' oraz ich nauczyciele pani Edyta Gwoździk i pan Marek Frejlich , którzy od kilku lat stają "ramię w ramię''ze swoimi uczniami podczas szkolenia. Tym razem mjr Jacek Kowalik z Fundacji GROM COMBAT przygotował szereg niespodzianek dla uczestników. Przy ograniczonej do minimum ilości snu i żywności,w ekstremalnych warunkach, kursanci musieli zmierzyć się z ćwiczeniami z taktyki leśnej, taktyki wodnej, elementami systemu walki GROM COMBAT, radzenia sobie ze stresem podczas przebywania w sytuacji zakładniczej. Wśród elementów szkolenia pojawił się także trening ogólnorozwojowy, walka wręcz z nożem wykonywane przy maksymalnym zmęczeniu, wszystko po to, aby sprawdzić wytrzymałość uczestników - powiedziała Edyta Gwoździk przebywająca na "Seminarium'' z młodzieżą.
Na warsztatach szkolnych uczniowie pozyskują wiedzę i doświadczenie w dziedzinie motoryzacji samochodowej i rolniczej. Wiedzę teoretyczną przekładają następnie na zadania praktyczne, wykonując różne warsztatowe przedsięwzięcia. Ostatnio zrealizowanym projektem było konstruowanie „SAMA” – traktora o zmniejszonych wymiarach. Udział w projekcie brała klasa II„a” Zasadniczej Szkoły Zawodowej wraz ze swoim opiekunem, nauczycielem praktycznej nauki zawodu, mgr Mariuszem Kowalskim w czasie godzin dodatkowych. Pierwszy etap pracy polegał na zebraniu wszystkich podzespołów: silnika wraz ze skrzynią, tylnego mostu, przednich zwrotnic, felg oraz odpowiednich opon, zakupu profilu na konstrukcję szkieletu oraz blach. Następnym zadaniem było skrócenie tylnego mostu od auta ŻUK, wyfrezowanie frezów na półosi i połączenie flauszy ochronnej półosi.
W środę 23 marca 2016r. uczniowie klas IIB i IV TŻiUG uczestniczyli w zajęciach warsztatowych w Restauracji „Bałtowski Zapiecek”. Restauracja ta przygotowuje smaczne i aromatyczne potrawy wykonane z lokalnych produktów. Szef Kuchni stworzył wyjątkowe menu, w którym dominują smaki charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Nie boi się także eksperymentowania uzyskując zaskakujące, ale zawsze miłe dla podniebienia efekty. Umiejętnie łączy prostotę z wyrafinowaniem. Wizyta w restauracji rozpoczęła się od zwiedzenia obiektu i zapoznania młodzieży z organizacją zakładu, poszczególnymi jego działami i drogą jaką przebywa surowiec, a następnie produkt w procesie produkcyjnym. Dalsze zajęcia składały się z trzech etapów, podczas których uczniowie zgłębiali wiedzę z zakresu przygotowywania i ekspedycji potraw, obsługi klienta oraz oceny organoleptycznej przygotowanych dań. W znakomicie wyposażonej, profesjonalnej kuchni „Bałtowskiego Zapiecka” pod kierunkiem jej szefa uczniowie przygotowali: zupę - szot dyniowy z prażonymi pestkami o nucie limonki i imbiru oraz danie główne - gołąbek z kaszy pęczak i mięsa z pomidorami concasse, chipsem z boczku i ziemniaczanym puree.
Uczniowie klasy Technikum Hotelarstwa wraz z opiekunem – Elżbietą Sabat, uczestniczyli w zajęciach praktycznej nauki zawodu w Hotelu Miodowy Młyn w Opatowie. Młodzież mogła zgłębiać wiedzę dotyczącą pracy w dziale - służby pięter. Podczas zajęć przyszli hotelarze oglądali rodzaje jednostek mieszkalnych i ich wyposażenie, pomieszczenia służbowe, wyposażenie wózka pokojowej. Poznawali pracę służby pięter podczas przygotowywania pokoi do przyjęcia gości oraz zasad pracy przy gościu. Wszystko to zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami sanitarno-epidemiologicznymi oraz przeciwpożarowymi. Uczniowie technikum hotelarskiego bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach. Praca w realnym obiekcie hotelowym, o tak wysokim poziomie świadczonych usług, współpraca w zespole, możliwości wykazania się wiedzą zdobytą w szkole i skonfrontowanie jej osobiście w praktyce, sprawiła im prawdziwą satysfakcję.