Aktualności
Zapraszamy na powtórkę audycji radiowej "Szkoła na Górce" 8 kwietnia (sobota) o godz. 17:00.
Uczniowie klasy trzeciej Liceum Ogólnokształcącego i klasy pierwszej Technikum Logistycznego uczestniczyli w wykładzie prowadzonym przez wykładowców z Uniwersytetu Technologiczno - Humanistycznego w Radomiu. Pani dr Ewa Ferensztajn – Gardas oraz dr Renata Krajewska przedstawiły ciekawe informacje na temat nowoczesnej logistyki. Prowadzące w bardzo ciekawy sposób przybliżyły uczestnikom dziedzinę nauki jaką jest logistyka, czym się zajmuje i jak ważna jest ona dla każdego człowieka. Podały wiele przykładów, jak często mamy do czynienia z logistyką w życiu codziennym nie zdając sobie z tego sprawy. Wskazały jak wiele możliwości dają umiejętności nabywane przez studentów logistyki w późniejszym poszukiwaniu atrakcyjnego stanowiska pracy i kariery zawodowej. Wykład podkreślił, iż jest to kierunek ciągle rozwijający się, który stanowi podstawę gospodarczą wielu państw świata.
W Zespole Szkół nr 1 w Opatowie uczniowie trzech klas Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki mieli przedsmak wyższej uczelni. Szkoła nasza gościła wykładowców Uniwersytetu Technologiczno – Humanistycznego im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu (dawna Politechnika Radomska), którzy przeprowadzili wykład na temat: „Nowoczesne silniki samochodu osobowego oraz ciągnika rolniczego”. Wykład prowadził Dr inż. Skrzek Tomasz adiunkt wydziału Mechanicznego w Radomiu Instytut Eksploatacji Pojazdów i Maszyn. Uczniowie z wielkim zainteresowaniem słuchali bardzo ciekawego wykładu połączonego z pokazem uszkodzonych części silnika. Podczas wykładu przypomniana została krótka historia silników Diesla oraz porównanie silników z zapłonem samoczynnym ZS i z zapłonem iskrowym ZI.
„Z pola na stół” to hasło cyklu zajęć i warsztatów adresowanych do uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, których celem było wypracowanie postaw świadomego producenta i konsumenta żywności. Zaproszone do współpracy przedstawicielki z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej przeszkoliły młodzież w zakresie systemów zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne żywności, zakażeń i zatruć mikrobiologicznych, w tym profilaktyce wirusowego zapalenia wątroby typu A. Uczniowie pod kierunkiem p. A. Frejlich przygotowali prezentacje multimedialne na tematy: wpływ konserwantów zawartych w żywności na zdrowie, interpretacja etykiet produktów spożywczych, jak przygotować potrawy z zaburzeniami odżywiania.