Aktualności
W sobotę 20 października uczniowie ZS nr 1 w Opatowie mieli okazję poczuć atmosferę akademickiego Krakowa. Młodzież uczestniczyła w popularnonaukowych wykładach i warsztatach organizowanych przez pracowników Uniwersytetu Jagiellońskiego. Na „Spotkanie w samo południe z biochemią, biofizyką i biotechnologią” przyjeżdża młodzież licealna z całej Polski. Nasi przedstawiciele mogli również poczuć się jak studenci na zajęciach laboratoryjnych organizowanych w Zakładzie Biochemii Porównawczej na temat: „Poszukiwanie białek w produktach spożywczych”. Następnie wysłuchali w auli dwóch interesujących wykładów na temat: „Światło w służbie medycyny” oraz „Przeciwciała monoklonalne w biotechnologii i medycynie”. Ogromne wrażenie na wszystkich wywarł nowoczesny kampus przy ulicy Gronostajowej 7, gdzie odbywają się zajęcia na różnych kierunkach Wydziału Biologii i nauk o Ziemi. Kampus łączy w sobie nowatorskie spojrzenie na współczesną naukę, ale na każdym kroku obecny jest historyczny duch Uniwersytetu założonego w 1364 roku.
Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) – święto obchodzone corocznie 16 października proklamowane przez FAO ( Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat żywności, globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Motywem przewodnim tych działań jest fakt, iż „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę”. W tym dniu uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w konkursach: wiedzy o żywności oraz plastycznym ma plakat o tematyce żywności i żywienia.
Młodzież z Żywieniówki w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie uczestniczyła 16 października w warsztatach szkoleniowych pt. ,,Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich”. Celem szkolenia była promocja ekologicznego chowu gęsi w celu uzyskania zdrowego, wartościowego mięsa i tłuszczu oraz promocja lokalnego produktu, jakim jest Gęś Biała Kołudzka. Wykład przeprowadzała dr Halina Bielińska kierująca Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w w Kołudzie Wielkiej na Kujawach. Zajęcia składały się z dwóch części: części wykładowej tj. od produkcji pierwotnej gęsiny do produktu finalnego oraz części warsztatowej z zakresu jej przyrządzania. Uczniowie obserwowali rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem przez prowadzących wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów. Przygotowywali farsze, gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, pierogi z gęsiną.
W szkole nie Górce rusza realizacja nowego projektu pt.: Nowoczesna szkoła. Jako pierwsze działanie w ramach projektu placówka wzbogaciła się w nowoczesny sprzęt elektroniczny i komputerowy o wartości ponad 200 000zł. Są to nowoczesne 100 calowe tablice interaktywne, 70 calowy monitor interaktywny, nowoczesne urządzenie wielofunkcyjne drukujące i skanujące w formacie A3, drukarkę 3D, nowoczesne komputery, laptopy, tablety, kamerę video, bezprzewodowy system go głosowania, kompleksowe wyposażenie szkolnego zaplecza serwerowego, oraz sprzęt elektroniczny będący wyposażeniem klasopracowni logistycznej (skanery, czytniki, drukarki etykiet logistycznych, terminale logistyczne) i hotelarskiej (urządzenia wyposażenia recepcji, faks urządzenie do kodowania kart - kluczy, oprogramowanie do obsługi hotelu).
- Trening mundurówki z mjr Jackiem Kowalikiem jako inauguracja kolejnego roku współpracy z ZS nr1 w Opatowie
- Kompania Reprezentacyjna Klas Mundurowych ZS nr1 w Opatowie na uroczystości patriotycznej w Karwowie
- Klasa Mundurowa z ZS nr 1 w Opatowie na targach zbrojeniowych
- Szkolne Koło PCK zaprasza krwiodawców
- Ogłoszenie - Giełda podręczników