Archeolodzy twierdzą, że naleśnik może być pierwszym przetworzonym produktem zbożowym, jaki jedzono powszechnie i globalnie. Dowodem tego może być fakt że niemal każda kultura i kraj ma swoją odmianę tego smażonego placka. Standardem jest aby był to okrągły, najczęściej cienki placek smażony z obu stron. Drugim wariantem będzie dodanie drożdży lub innego środka spulchniającego, wtedy otrzymamy puszysty naleśnik. Możemy generalnie podzielić naleśniki na klasyczne, cienkie - francuskie i grube, puszyste - amerykańskie. W Polsce przyjęło się najczęściej jadać te pierwsze zaś w krajach anglojęzycznych, odwrotnie, najczęściej jada się puszyste naleśniki - pancakes.
21 lutego znamy w Polsce jako Dzień Naleśnika. Tak naprawdę nie jesteśmy pewni, czy to TEN dzień, bo w kalendarzu 2016 naliczyliśmy aż 6 różnych Dni naleśnika. Ale, ale! Okazji do świętowania nigdy za wiele, więc aby wyjść na przekór niesprzyjającej przedwiosennej pogodzie i osłodzić sobie „ciężkie życie ucznia” :) adepci sztuki kulinarnej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dniach 29.02.2016 – 4.03.2016 uczestniczyli w „festiwalu naleśników”. W ramach pracowni gastronomicznej przygotowywali przeróżne odmiany naleśników: w wersji na słodko jak i na słono, cienkie i grube, do wyboru - do koloru. Pomysłowości uczniów nie było końca, a praca połączona z fajną zabawą dała w efekcie nie tylko możliwości zdobycia umiejętności zawodowych, ale była także ucztą dla wzroku i podniebienia.