Początek ciepłej pory roku to czas gdy razem z przyrodą budzimy się do życia. Z każdym dniem chce się nam coraz więcej! Świeci mocno słońce, wpadamy na szalone pomysły i je realizujemy! Uczniowie klasy II TŻiUG z opiekunem p. Agnieszką Frejlich zapragnęli poczuć zapach zbliżających się wakacji, biwaku, ogniska i wspólnie spędzić czas na łonie przyrody. Dlatego dnia 12.06.2015r. na zajęciach pracowni gastronomicznej wyszli poza mury szkoły i przyrządzali aromatyczne potrawy w kuchni biwakowej. Gotowali w węgierskim kociołku wiszącym nad ogniskiem. Poznali przy tej okazji tajniki kucharzenia  w plenerze: wybierali miejsce nad bezpieczne ognisko, przygotowali palenisko, rozpalali ogień i podsycali żar, gotowali na ognisku i porządkowali kuchnię obozową.

Zajęcia te były formą treningu przed biwakiem „Ponury – Nurt” w Górach Świętokrzyskich, podczas którego „żywieniówka” będzie karmiła „mundurówkę”.