W ramach stałej współpracy Zespołu Szkół Nr 1 ze Świetlicą Środowiskową w miesiącu kwietniu uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowały i przeprowadziły dla wychowanków świetlicy warsztaty kulinarne zatytułowane „Wiosennie, zdrowo i kolorowo”. Dzieciaki dowiedziały się jak w prosty sposób przygotować zdrowe i apetyczne wiosenne przekąski. W wesołej atmosferze pod kierunkiem przyszłych specjalistek ds. żywienia uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite kanapki z przeróżnymi pastami oraz barwne wiosenne sałatki. Poznali także główne reguły zdrowego odżywiania oraz podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
Zarząd Stowarzyszenia Pomocy Rodzinie oraz opiekunowie Świetlicy Środowiskowej im. Jana Pawła II w Opatowie serdecznie dziękują paniom Agnieszce Spała i Monice Wicha za inicjatywę oraz uczennicom Angelice Majka, Katarzynie Kotwa, Agnieszce Stępień, Justynie Węglewicz oraz Patrycji Socha za przeprowadzenie warsztatów kulinarnych.