Wielkanoc jest wyjątkowa, bo wiosenna i pełna radości. W naszej kulturze ważnym elementem tych świąt jest obficie zastawiony stół i celebracja śniadania wielkanocnego. Każde danie powinno smakować tego dnia wybornie. Z tej okazji uczniowie  klas pierwszych i trzeciej Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie pod kierunkiem nauczycielek Doroty Pitek, Agnieszki Spały i Moniki Wichy przygotowali wielkanocną ucztę.

W swoim menu połączyli tradycyjne staropolskie receptury z elementami współczesnej kuchni i w ten oto sposób powstały: żur na „swojskim” kwasie, zupa chrzanowa, kiełbasa biała zapiekana  z żurawiną, żeberka w sosie chrzanowym, wiosenne pulpeciki z warzywami i kolorowe sałatki. Dla podkreślenia charakteru  świąt na stole królowały wszelkie odmiany przekąsek z jaj. Nie zabrakło także tradycyjnych  wielkanocnych bab i  mazurków. Uczniowie sami przygotowali część produktów od podstaw np. chleb swojski wypiekany wg własnej receptury, a także domowy majonez i ćwikłę z chrzanem. Wszyscy dołożyli wszelkich starań,  aby w tym wyjątkowym czasie podzielić się z najbliższymi tym co najlepsze i najsmaczniejsze.