Aktualności
W dniu 22 marca 2016 roku odbyła się trzecia w tym roku akcja honorowego krwiodawstwa. Nasi uczniowie, absolwenci, młodzież spoza szkoły oraz mieszkańcy środowiska lokalnego podzielili się z potrzebującymi tym najcenniejszym darem jakim jest krew. Była to kolejna akcja społeczna. Zebrano łącznie 19.8 litrów krwi. W akcji uczestniczyło 72 osoby, z czego krew oddało 44 osoby. Nad sprawnym przebiegiem akcji i organizacji czuwała młodzież ze szkolnego koła Polskiego Czerwonego Krzyża wraz ze swym opiekunem Szczepanem Madejem.
30 marca 2016 roku uczniowie Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie z klas technikalnych zapoznali się z długo wyczekiwanymi wynikami egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele nie kryli zadowolenia, bowiem wyniki, choć nie były zaskoczeniem, okazały się bardzo wysokie. Nie do pokonania okazali się uczniowie z klas Technikum Ekonomicznego i Technikum Pojazdów Samochodowych, w tych oddziałach zdawalność była stuprocentowa. Niewiele ustępowały im klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Obsługi Turystycznej. „Należy pamiętać, że na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe przed uczniem postawione są większe wymagania niż na egzaminie maturalnym. Zdający musi wykonać zadania pisemne w części teoretycznej na co najmniej 50%, natomiast w części praktycznej na co najmniej 75%, na maturze wyznaczony jest próg zaledwie 30% - mówi Magdalena Gdowska, dyrektor tutejszej szkoły – satysfakcjonujący jest również średni wynik egzaminu. Gratuluję uczniom i ich rodzicom oraz życzę, aby powtórzyli swój sukces na maturze”.
Po wielu dniach postu i zadumy przychodzi pora na radosne świętowanie – za kilka dni Wielkanoc i najważniejsze śniadanie w roku. Do wspólnych przygotowań kulinarnych pani Agnieszka Frejlich z uczniami Technikum Żywieniowego zaprosiła w tym roku gimnazjalistów klas III. Młodzież naszej szkoły 18.03.2016r. zafundowała młodszym kolegom, skrócony kurs gotowania oraz warsztaty plastyczne, które poprowadziła pani Monika Masternak. Z papieru, tkaniny, drutu i szkła własnoręcznie wyczarowano dekoracje do aranżacji świątecznego stołu. W myśl powiedzenia przyświecającemu temu wydarzeniu by zaprosić wiosnę do stołu. Młodzież przygotowała potrawy tradycyjne, ale w bardziej nowoczesnej odsłonie. Pełne witamin i minerałów smaczne i zdrowe, kuszące oko wielobarwną kolorystyką. I tak zamiast żuru serwowano – zupę chrzanową lub marchwiowo – pomarańczową, jaja faszerowane na cztery sposoby, jarskie i mięsne, do tego roladki szpinakowe, serowo – ogórkowe podawane na pierzynce z marchewki, jabłka i rzodkiewki.
Z początkiem marca przyroda budzi się do życia. My też wyganiamy resztki zimy ze wszystkich kątów, powoli szykując się do Wielkanocy. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z nową wiosenną energią zabrali się do przygotowywania świątecznych potraw. A jako, że polska Wielkanoc nie obejdzie się bez typowo polskich specjałów uczniowie przygotowali: tradycyjny żur, zupę chrzanową, białą kiełbasę w cieście francuskim, przeróżne propozycje przystawek z jaj, sałatki, sosy. Wielkanoc to już wiosenny czas, dlatego na stole musi być obficie i bardzo kolorowo, aby puścić w niepamięć Wielki Post i zimę. Ozdobą wielkanocnych stołów są puszyste lukrowane baby, wyśmienite serniki i kolorowe mazurki, które znakomicie udały się „naszym kucharzom” i królowały w wielkanocnym menu.
- Wycieczka przedmiotowa uczniów Technikum Mechanizacji Rolnictwa w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie - szkoły na górce :)
- Pielgrzymka maturzystów
- Festiwal naleśników w Żywieniówce
- Uczniowie TPS na wycieczce przedmiotowej do fabryki samochodów ciężarowych MAN
- Sukces ucznia Technikum Ekonomicznego Rafała Ciepieli