Aktualności
Dnia 23 maja uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywieniowego z wychowawcą Agnieszką Frejlich zaprosili na warsztaty gastronomiczne gimnazjalistów z Samorządowego Zespołu Szkół nr 2 w Opatowie. Tematem przewodnim przyspieszonego kursu gotowania było ,,Wyrabiane na stolnicy”. Jak nietrudno się domyślić uczniowie z olbrzymim zaangażowaniem lepili pierogi, specjalność polskiej kuchni i jej znak rozpoznawczy na świecie. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tej potrawy. Podstawą jest dobre ciasto - zwarte, ale i nie za twarde i nierozpadające się w czasie gotowania. Gimnazjaliści z zapałem sporządzali farsze pod czujnym okiem starszych i doświadczonych kolegów. Następnie szkolili się w niełatwej nauce ich formowania. Pierogi z kapustą i grzybami, fetą i szpinakiem oraz tradycyjne ruskie w mig znikały z talerzy rozbawionej i dumnej z siebie młodzieży. Warsztaty były także wzbogacone w naukę nakrywania do stołu, właściwego doboru naczyń stołowych i sztućców, składania serwetek. Miłym dla oka akcentem było tworzenie autorskich kompozycji kwiatowych.
Młodzież ucząca się w klasach mundurowych ZS nr1 w Opatowie podczas kilku lat uczęszczania do szkoły, oprócz wiedzy ogólnokształcacej, zdobywa wiele umiejętności, które przez cały tok nauki są doskonalone. Znakomitą okazją do sprawdzenia posiadanej wiedzy, ale także zdobywania nowych doświadczeń był wyjazd do 33 Batalionu Dębickiego - poinformowała pani Edyta Gwoździk. 45-osobowa grupa pod opieką wychowawców: pani Edyty Gwoździk, pana Marka Frejlicha i pana Roberta Gubernata wyruszyła na kolejne szkolenie. Zostało ono zorganizowane przy współpracy z Fundacją GROM COMBAT i jej wiceprezesem panem Adamem Szelą. Z młodzieżą spotkał się dowódca pan podpułkownik Roland Waszkowiak.
W dniu 28.05.2018 r. w sekretariacie szkoły odbędzie się wydawanie dyplomów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.