Przed tygodniem kolejna grupa uczniów z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wróciła z zagranicznego stażu w portugalskiej Evorze. W sobotę 3 marca nasi „żywieniowcy” wraz z opiekunami przybyli do Evory. Po odpoczynku udali się na lunch do jednej z tutejszych restauracji. Mieli możliwość degustacji regionalnych potraw i przysmaków. W pierwszym tygodniu staży w portugalskich restauracjach w Evorze uczniowie klasy II TŻiUG zapoznawali się z miejscami pracy i powoli wdrażali się w swoje obowiązki. Praktyki odbywały się w 7 lokalach gastronomicznych, gdzie młodzi kucharze zdobywali doświadczenie zawodowe pod okiem profesjonalnych portugalskich mistrzów kuchni: Docas Gourme, A Curva do Bacelo, Cozinha da Catarina, Cozinha da Graciete – Bowling, Friends Sushi Bar By Kenzo, Convento do Espinheiro, Restaurante Chouriçaria da Praça. Martyna Świrk oraz Oliwia Chadała staż odbywały w restauracji jednego z najlepszych i najpiękniejszych hoteli w Portugalii - pięciogwiazdkowym Convento do Espinheiro. Hotel mieści się w budynku należącym kiedyś do mnichów. Zachwyca niezwykłą atmosferą i urokiem. Jakub Jankowski i Remigiusz Wasilewski pracowali w Friends Sushi Bar By Kenzo – najlepszym barze sushi w Evorze.