Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wytrwale przygotowują się do stażu w Portugalii. Oprócz przygotowania kulturoznawczego i językowego postanowili zgłębić tajniki kuchni portugalskiej, która jest bardzo bogata i różnorodna. Na jej charakter miały wpływ wielkie odkrycia geograficzne oraz kulinarne zwyczaje i egzotyczne przyprawy przywiezione przez portugalskich żeglarzy z kolonii w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Powstała niezwykła mieszanka smaków, która nie zawiedzie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Już za miesiąc młodzież Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie poleci do Portugalii, aby odbyć staż zawodowy w ramach realizowanego w szkole projektu „Więcej wiesz – sięgasz dalej - zagraniczne staże świętokrzyskich kucharzy” realizowanego ze środków POWER na zasadach programu Erasmus + współfinansowanego z funduszu Unii Europejskiej.
Ukończenie stażu zapewni uczniom otrzymanie certyfikatu potwierdzającego odbycie praktyki zagranicznej, co znacznie zwiększy szanse na atrakcyjną pracę zarówno w Polsce, jak i za granicą. Dodatkowo młodzież odbędzie kurs barmański, niezwykle przydatny w pracy sommeliera baristy. Każdy z uczestników projektu otrzymał na własność tablet. Urządzenia będą wykorzystywane w czasie zajęć teoretycznych jako baza do gromadzenia notateki przepisów kulinarnych oraz jako urządzenie telekomunikacyjne umożliwiające kontakt z rodzinami w Polsce. Przygotowania do wyjazdu trwają już od dawna. Młodzież uczestniczy w specjalnie zorganizowanych dla nich zajęciach o tematyce kulturowej i doskonalących umiejętność posługiwania się językiem angielskim.
„Wiesz więcej - sięgasz dalej. Zagraniczne staże świętokrzyskich kucharzy”
W ramach programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenie zawodowe - Akcja 1 Mobilność uczniów realizowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) nr projektu: POWERVET -2015-1-PL01-KA102-015530 dotyczy uczniów Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie oraz uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. K.E.N w Sandomierzu.
W projekcie mogą wziąć udział uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz oraz uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie.