Zaprasamy na uroczystość zakończenia roku szkolnego 23 maja godzina 10:30 sala gimnastyczna

 

List do Uczennic i Uczniów z okazji zakończenia roku szkolnego 2016/2017

 

przydział sal na spotkania z wychowawcami

W bieżącym roku szkolnym panie Iwona Kapsa i Agnieszka Frejlich w klasach II TŻiUG oraz II THO w ramach nauczanych przedmiotów cyklicznie organizowały zajęcia w ramach korelacji przedmiotowej dotyczącej obsługi konsumenta. Każda uroczystość, rodzinny obiad, kolacja czy spotkanie towarzyskie by były wyjątkowe wymagają właściwej oprawy. Dlatego młodzież uczyła się o różnych rodzajach nakryć do stołu, właściwym serwowaniu posiłków, sztuce formowania serwetek i wykonywaniu eleganckich dekoracji. Dwukrotnie zajęcia praktyczne dla uczniów poprowadził doświadczony kelner – pan Waldemar Kędziora. Przekazał im wyczerpujące informacje na temat predyspozycji do zawodu kelnera i pracy w gastronomii hotelowej.

W ramach zajęć praktycznych w Pensjonacie *** Kamienica przy Bramie w Opatowie młodzi hotelarze z Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie dowiedzieli się, jakie muszą być spełnione wymagania wstępne przy zakładaniu pensjonatu. Właścicielka obiektu szczegółowo omówiła, między innymi, warunki lokalowe ( minimalną liczbą pokoi, jaką musi posiadać pensjonat, pomieszczenia, które zapewnią gościom komfort, rozrywkę czy dostęp do wyżywienia), sanitarne, przeciwpożarowe, jakie musi spełniać budynek, w którym przedsiębiorca chce prowadzić pensjonat. W trakcie zajęć uczniowie zwiedzali obiekt i razem z właścicielką omawiali jego wyposażenie, zwracając uwagę na te elementy, które są niezbędne aby uzyskać zgodę na prowadzenie pensjonatu o kategorii 3- gwiazdek.

W czwartek 01.06.2017r. uczniowie klas I Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, I Technikum Pojazdów Samochodowych oraz klasy I Techniku Logistycznego wraz z nauczycielami E. Sabat, M. Masternakiem, P. Cybulą oraz T. Sewerą udali się na wycieczkę turystyczno – integracyjną na tereny rekreacyjne przy Domu Pomocy Społecznej w Zochcinku. W słoneczny poranek uczniowie wyruszyli w trasę pełni entuzjazmu i zapału. Po dotarciu na miejsce zastali płonące ognisko, przygotowane przez gościnnych gospodarzy obiektu. Na młodzież czekała również dostarczona ze szkolnego internatu smaczna grochówka. Pyszna biwakowa zupka spożywana na świeżym powietrzu smakowała również pracownikom DPS oraz odwiedzających nas gości z Samorządowego Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie.