W piątek, 19 maja 2017r. młodzież z klasy drugiej i trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyleciała do Portugalii na trzytygodniowe praktyki zawodowe. W trakcie przygotowań do wyjazdu uczniowie uczestniczyli w zajęciach branżowych, zostali przeszkoleni pod względem językowym, zapoznali się też z wyznacznikami kulturowymi tej części Europy. Głównym celem projektu jest zwiększenie mobilności zawodowej uczestników i dostosowanie ich wiedzy oraz kompetencji do potrzeb rynku pracy, doskonalenie języka angielskiego, zwłaszcza zawodowego, poznanie zasad działania zagranicznych firm branży spożywczej, wymagań stawianych pracownikom, promocji i marketingu, co ułatwi uczestnikom w przyszłości znalezienie zatrudnienia oraz prowadzenie własnych firm.

Jeszcze w tym roku, w sierpniu na staż zawodowy do Portugalii wyjadą kolejne dwie grupy młodzieży z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.  Natomiast w październiku bieżącego roku praktyki we Włoszech odbędą chłopcy z Technikum Pojazdów Samochodowych.