,,Zapachniała wiosna majem

przyszedł miesiąc upragniony...

Zaczarował nam dni szare,

zmienił w ciepłe, kolorowe…''

Za pasem miesiąc kwiecień, przed nami długi majowy weekend. Uczniowie klas pierwszych Technikum Hotelarskiego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili podsunąć wszystkim niezdecydowanym pomysł na udaną ,,majówkę''. Dla miłośników historii i dobrej kuchni polecają klimatyczny ,,mały Rzym'', miasto położone na siedmiu wzgórzach – Sandomierz. Ruszając śladem zabytków architektury, bohaterów historycznych, w poszukiwaniu regionalnych smaków i miejsc noclegowych – 18 kwietnia 2016 roku uczniowie sami wszystko sprawdzili jako przyszli restauratorzy i hotelarze. Spacerując uliczkami królewskiego miasta, wąwozami lessowymi czy bulwarem Wisły, strudzeni turyści powinni wstąpić do uroczych kawiarenek położonych przy Rynku: Koldegardy i Caffe Mała. Doskonałe sałatki, ciabaty i tosty, oraz serwowane na wiele sposobów kawy, naleśniki i pyszne domowe wypieki, będą z pewnością gwarancją smaku i zadowolenia dla najbardziej wymagających konsumentów. Planując kilkudniową ,,majówkę'' w Sandomierzu, jako miejsce noclegu uczniowie polecają kameralny, komfortowy hotelik znajdujący się w pobliżu Starówki – Willę pod Bramą.

Obiekt uczniowie poznali dogłębnie, bowiem mieli okazję wcielić się w rolę: recepcjonisty, menadżera oraz pracowników służby pięter. Unikalne wnętrza poza wystrojem akcentującym urodę Sandomierza, kuszą także aromatycznymi zapachami dobywającymi się z kuchni. O tym z kolei mogli przekonać się uczniowie ,,żywieniówki''. Zobaczyli serce lokalu, całe zaplecze gastronomiczne, wyposażone w nowoczesny sprzęt między innymi umożliwiający gotowanie techniką sous vide, dzięki czemu potrawy zachowują wyjątkowy, delikatny smak, bogactwo składników mineralnych i witamin. Właściciel lokalu pan Patryk Rak stawia na jakość, zaś szef kuchni uwodzi tradycyjną kuchnią polską doprawioną szczyptą Toskanii i innych smaków świata. Menu oparte jest na regionalnych specjałach, pełnych sandomierskich jabłek, gruszek i pomidorów. Każdy znajdzie coś dla siebie, miłośnicy kuchni staropolskiej, nowoczesnej, mięsnej czy wegańskiej. Troska o podniebienie najmłodszych to priorytet – lody wykonane na miejscu w urządzeniu Pacojet nie znajdują sobie równych w całym Sandomierzu. Uczniowie uczestniczyli również w praktycznej nauce obsługi konsumenta, otrzymując garść porad od doświadczonych w zawodzie profesjonalistów. Podsumowując wizytę w Sandomierzu, uczniowie odbyli krótkie zajęcia warsztatowe przygotowane przez panie Agnieszkę Frejlich i Iwonę Kapsę. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że podróże kształcą i są świetnym pretekstem do poszukiwania wyjątkowych miejsc – taki jest Sandomierz i do jego odwiedzenia serdecznie zapraszamy – wszystko sami sprawdziliśmy!