Dnia 29.09.2015 grupa pani A. Frejlich z klasy III TŻ, uczestniczyła w niecodziennych warsztatach, w ramach lekcji pracowni gastronomicznej. Zajęcia rozpoczęły się w zabytkowym budynku przy ul. Leszka Czarnego w Opatowie, dawnej mykwie żydowskiej, gdzie obecnie znajduje się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska. Najpierw młodzież obserwowała proces technologiczny wyrobu mlecznego cukierka. Następnie cała grupa przemieściła się do Krówkarenki  przy ulicy Sienkiewicza, gdzie poznała historię powstawania jedynego z najbardziej popularnych cukierków wśród polskich słodyczy – krówki opatowskiej. Produkowana jest ona od 1978 roku według starej i sprawdzonej receptury. Oprócz krówki mlecznej dosyć znana jest także cynamonowa i kakaowa.

Masa krówkowa powstaje przez długotrwałe gotowanie – mleka z cukrem, masłem i syropem skrobiowym. Proces produkcji krówek to manufaktura, przy użyciu tych samych od lat urządzeń i pracy zwinnych rąk pań pakowaczek, których dzienną normą jest owinięcie około 65 kg cukierków. ”To cukierek bez żadnych konserwantów, który nie uczula” – powiedział prezes OSM pan Roman Marchewka, jest znany w Polsce i na świecie, lubiany przez dzieci i dorosłych. W 2011 roku krówka opatowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii: wyroby piekarnicze i cukiernicze. Na zakończenie każdy miał możliwość samodzielnie przygotować kuferek słodkości dedykowany dla swoich bliskich. „Żywieniówka” postanowiła przemycić smak mlecznej krówki nie tylko w deserach ale także w daniach głównych przygotowywanych na pracowni gastronomicznej. Zachęcamy  naszych nauczycieli i  kolegów do odwiedzania Krówkarenki przy ul. Sienkiewicza 54.