Co dwunasta osoba żyje z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B lub C. Większość z nich nie jest świadoma swojej choroby ponieważ przez wiele lat nie daje ona żadnych objawów. W związku z tym nasza szkoła przystąpiła do propagowania wiedzy o wirusowym zapaleniu wątroby w ramach realizacji ogólnopolskiego programu  profilaktycznego ,,Podstępne WZW”.  W programie położono nacisk na następujące zagadnienia: objawy i drogi zakażenia wirusem HCV i HBV, grupy ryzyka oraz sposoby diagnozowania i możliwości leczenia.  Oprócz nabycia wiedzy teoretycznej młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych miała możliwość samodzielnego opracowania jadłospisów i przygotowywania na zajęciach w szkolnej pracowni gastronomicznej potraw zalecanych dla diety wątrobowej.

Pomocne w tym były wcześniej odbyte konsultacje z panią dietetyk. Na podsumowanie programu przeprowadzono konkurs na plakat, a potem zaprezentowano najciekawsze prace. Uczniowie przygotowali również tablicę informacyjną pod tytułem ,,Bądź świadomy”. Koordynatorkami działań były p. A. Frejlich, p. A. Król, M. Stępień.