Młodzi adepci sztuki kulinarnej z klasy II TŻiUG pod kierunkiem pani Agnieszki Frejlich przygotowali uczestnikom „Biwaku Ponury- Nurt” wspaniała niespodziankę. W czasie, gdy „ mundurówka” przemierzała górskie szlaki podążając śladami partyzantów i mjr „Ponurego” korzystając z kuchni Polowej w Nowym Skoszynie „żywieniówka” przygotowała wyśmienity posiłek. Kiedy strudzeni wędrówką i trzydziestogodzinnym szkoleniem, pozbawień snu komandosi i uczniowie klas liceum służb mundurowych ZS Nr1 w Opatowie przybyli na leśną polanę, aby odpocząć przed podsumowaniem „Biwaku”, odkryli kuchnię polową z której unosił się wspaniały zapach.

Z radością i podziwem  dla wykonanej pracy „żywieniówki” przyjęli zaproszenie do gorącego posiłku. W ten sposób uczniowie klasy II TZiUG zamienili się tego szczególnego popołudnia w kucharzy wojskowych. Gorący żurek, szaszłyki  i wyśmienita wojskowa grochówka znikały w mig z talerzy zmęczonych „żołnierzy” i kadry instruktorskiej.