W dniu 11 maja 2015r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie uczestniczyli w niecodziennych zajęciach w hotelu Via Appia- Janki koło Warszawy. Wyjątkową dla młodzieży lekcję poprowadził Pierwszy Kucharz Rzeczpospolitej – Grzegorz Rzeszotarski, który od kilku już lat odpowiada za to, czym posila się najważniejsza osoba w państwie - prezydent. W młodości postanowił zostać kucharzem, a ogromny talent zaprowadził go wprost na sam szczyt. Na spotkaniu Pan Grzegorz opowiadał o początkach swojej przygody z gotowaniem i pasji jaką jest dla niego praca, którą wykonuje na co dzień: „Od najmłodszych lat większość wolnego czasu spędzałem w domowej kuchni, gdzie przyglądałem się, jak mama gotuje i pomagałem jej.

Po ukończeniu Technikum Przemysłu Spożywczego i zdaniu matury podjąłem pracę w Hotelu Europejskim, gdzie przeszedłem wszystkie szczeble kariery - od obierania warzyw po szefa restauracji. Uczestniczyłem w wielu szkoleniach, dzięki którym podnosiłem swoje kwalifikacje. Brałem również udział w wielu konkursach gastronomicznych: w konkursie na najlepsze risotto zdobyłem srebrny medal i wyróżnienie w I pucharze Polski potraw regionalnych, II miejsce w kategorii dania rybne. Uważam to za największy sukces, gdyż był to mój pierwszy konkurs. Kiedy hotel przestał istnieć zaproponowano mi stanowisko szefa kuchni w Pałacu Prezydenckim. Tak więc od 2005 roku jestem nadwornym kucharzem kolejnych prezydentów. Każdy kucharz ma nienormowany czas pracy. Ja jestem zobowiązany obsługiwać prezydenta od rana do wieczora, ale również przygotować dania na oficjalne uroczystości. To ogromna odpowiedzialność i stres. Na co dzień przecież trzeba zadbać nie tylko o dietę pary prezydenckiej, ale również zaspokajać gusta kulinarne gości. A są nimi nierzadko najważniejsi ludzie współczesnego świata m. in.: Barak Obama, Angela Merkel, książe Monako i wielu innych.Wszystko co przygotowujemy jest dokładnie badane, z żywności pobiera się próbki. Przez cały czas bacznie przyglądają nam się także pracownicy BORu…” Grzegorz Rzeszotarski należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni - Szefów Państw (CLUB DES CHEFS DES CHEFS). Club des Chefs des Chefs jest postrzegany jako najbardziej ekskluzywny w społeczeństwie gastronomicznym na świecie. Jego członkami są szefowie kuchni, którzy gotują dla głów państw. Jednym z podstawowych celów tego społeczeństwa jest promowanie tradycji kulinarnych kuchni narodowej. Członkowie Club des Chefs des Chefs podczas spotkań uczą się wzajemnie swoich tradycji kulinarnych. Spotkania mają również na celu rozwijanie przyjaźni i współpracy między jej członkami, którzy mają podobne obowiązki w swoich krajach. Młodzież z zainteresowaniem słuchała wykładu gościa na temat organizacji pracy kuchni, smaków, metod, technik i źródeł inspiracji kulinarnych. Zadawali mnóstwo pytań dotyczących pracy kucharza, popisowych i ulubionych dań. Pan Grzegorz odpowiadał wyczerpująco i motywował uczniów do pracy, osiągania lepszych wyników i dążenia do celu. Zachęcał do poszukiwania smaków i odkrywania na nowo naszej rodzimej kuchni. Uczniowie otrzymali materiały dotyczące nowoczesnych metod i technik gotowania z obietnicą przetestowania ich w praktyce podczas następnego spotkania. Dzięki otwartości pana Grzegorza Rzeszotarskiego spotkanie upłynęło w miłej i wesołej atmosferze. Ta lekcja była bardzo wartościowa i na pewno na długo pozostanie w pamięci uczniów.