23.04.15 klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyła w niecodziennych zajęciach w ramach ,,Pracowni Gastronomicznej’’. Mianowicie poznawała zaplecze kuchenne Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim, który powstał w 2008 roku na miejscu działającej prężnie w XVIII wieku huty żelaza. Uczniowie pod kierunkiem nauczycielki Agnieszki Frejlich uczyli się od profesjonalistów technik obróbki mięsa oraz przygotowania potraw na bazie mięsa.

Ćwiczenia praktyczne przebiegały w różnych działach zakładu gastronomicznego i były ukierunkowane na zdobycie przez uczniów następujących umiejętności: identyfikowania części kulinarnych mięsa oraz ich dalszego przeznaczenia, trybowania, filetowania, marynowania, faszerowania, gotowania, duszenia, smażenia i pieczenia. Bigos po staropolsku, schaby i karczki pieczone, galantyny z kurczaka, filety panierowane i faszerowanie – to dania, w których przygotowaniu uczestniczyła ,,opatowska żywnieniówka’’. Kuchnia to serce każdego lokalu, ale my mieliśmy także okazję ,,zajrzeć’’ do innych stref hotelu: sali restauracyjnej, balowej, konferencyjnej, pokoi i pomieszczeń rekreacyjno – wypoczynkowych. Miła i ciepła atmosfera panująca w lokalu to zasługa personelu, dziękujemy właścicielom Hotelu Red: panom W. Mazurowi i H. Raczyńskiemu, za możliwość odbycia takiej praktyki. Uczniowie z niecierpliwości czekają na kolejne zajęcia tym razem z przygotowania przystawek oraz dań kuchni zimnej.