Kuchnia pachnąca przyprawami i ciesząca nie tylko podniebienie, ale i oko smakoszy, to rozkosz. We wtorek 14 kwietnia 2015 r. w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie  odbyły się już po raz kolejny warsztaty kulinarne dla uczniów klas pierwszych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem p. Doroty Pitek i p. Agnieszki Spały. Zajęcia prowadził doświadczony kucharz pensjonatu ,,Wiatrakowo’’ nad Wisłą w Kazimierzu Dolnym, autor książek kulinarnych – pan Stanisław Lenart.

Kulinarne warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej części znakomity mistrz poprowadził dyskusję z uczniami na temat wyboru kierunku kształcenia w wybranym przez nich zawodzie oraz przedstawił prelekcję filmu, którego bohaterem jest Jamie Oliver, słynny brytyjski kucharz. Druga część szkolenia to zajęcia praktyczne, uczniowie pracowali w dwóch zespołach mających skomponować menu i przygotować potrawy ze składników podanych przez mistrza. Zespoły uczniów z wielkim zaangażowaniem podjęły wysiłek przygotowania następujących potraw: ziemniaki zapiekane z ziołami, spaghetti z klasycznym sosem, sosem arrabiata, zapiekanka z schabem i brokułami, pieczony indyk z warzywami oraz kolorowe pachnące wiosną sałatki. Otrzymane dania powstały za pomocą nowych technik kulinarnych pozwalających przygotować potrawy, które zachowują swoją wartość odżywczą przy wykorzystaniu małej ilości tłuszczu. Wspólne gotowanie zakończyło się degustacją oraz oceną przygotowanych potraw a pomocna dłoń kucharza z pasją oraz jego poczucie humoru sprawiło, że warsztaty stały się dla młodzieży świetną zabawą, a atmosfera panująca w pracowni gastronomicznej była niepowtarzalna. Udział w tym wydarzeniu był dla młodzieży okazją do zdobycia cennej wiedzy kulinarnej, której na próżno szukać w podręcznikach. Wspólne gotowanie pod okiem mistrza sprawiły, że smaki i aromaty przygotowywanych potraw na długo pozostaną w pamięci ich uczestników.