W marcu br uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie uczestniczyli w cyklu zajęć  warsztatowych z zakresu obsługi konsumenta i pokazach sztuki barmańskiej, przygotowanych przez nauczycielki Monikę Wicha i Agnieszka Spała. To już kolejne zajęcia dla „żywnościówki”, cieszące się uznaniem wśród młodzieży, które odbyły się w Restauracji Żmigród, dzięki uprzejmości właścicieli lokalu - pana Wojciecha Walczaka i pana Grzegorza Różalskiego.

Młodzież miała okazję zapoznać się z historią rozwoju lokalu i jego menu, które obfituje w specjały kuchni regionalnej i w dużej mierze bazuje na świeżych, lokalnych surowcach. Poznała zasady przyznawania certyfikatu Szlaku „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków”, przeznaczonego dla lokalu gastronomicznego, który w swej ofercie ma dania regionalne oparte na tradycyjnych przepisach i naturalnych składnikach. Uczniowie mogli zobaczyć i zgłębić tajniki funkcjonowania baru oraz przygotowywania napojów zimnych i gorących. Pod kierunkiem specjalisty barmana – baristy pana Marka Zająca, młodzi adepci sztuki kulinarnej ćwiczyli metody i techniki sporządzania i ekspedycji różnych rodzajów kawy, drinków i koktajli. Młodzież z zaangażowaniem i dokładnością wykonywała przydzielone im zadania. Przekonali się, że przyrządzanie takich napojów jest prawdziwą sztuką i wymaga dużej wprawy, ale sprawia też ogromną przyjemność i rozwija wyobraźnię. Wszyscy byli zadowoleni z takich „lekcji” i czekają na „powtórkę”. Zajęcia w Restauracji Żmigród były dla uczniów TŻiUG nie tylko  formą  doskonalenia praktycznych umiejętności zawodowych, ale także lekcją przedsiębiorczości i marketingu, których znajomość jest kluczowa na współczesnym rynku pracy.