W dniu 24 czerwca  uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu dotyczącym nowych technik gotowania z wykorzystaniem naczyń, pozwalających przygotować potrawy, które zachowują swoją wartość odżywczą przy wykorzystaniu małej ilości tłuszczu. Profesjonalne szkolenie przeprowadził trener p. Stanisław Lenart. Pierwszym elementem spotkania było obejrzenie przez uczestników szkolenia filmu o tworzeniu zespołu kucharzy i dyskusja na temat roli w grupie poszczególnych jej członków. Kolejnym etapem był podział uczniów na grupy zadaniowe. Każda ekipa, pod okiem trenera, przygotowała wybraną losowo potrawę z zastosowaniem metody VITALOK, która sprzyja zachowaniu aromatu, składników odżywczych, barwy i konsystencji potraw. Wśród dań znalazły się m.in.: spaghetti ze szpinakiem w sosie meksykańskim, makaron z kurkami w sosie śmietanowym, danie orientalne z woka - makaron ryżowy z mięsem i warzywami, warzywa gotowane bez wody, grillowany ananas.

Wspólne gotowanie zakończyło się degustacją przygotowanych potraw, w której uczestniczyli: dyrekcja szkoły Tomasz Świątek i Magdalena Gdowska, szef kuchni Rafał Kucharski, trener Stanisław Lenart, nauczycielka Agnieszka Spała. Wszyscy zgodnie wyrazili słowa uznania dla uczniów za znakomite przygotowanie potraw oraz zapał i zaangażowanie. Sami uczniowie również byli zadowoleni z wykonanej przez siebie pracy, poznania tajników kulinarnych oraz możliwości zdobycia nowych doświadczeń. Na zakończenie spotkania, za mistrzowsko wykonane zadanie, uczestnicy szkolenia otrzymali upominki.
Spotkanie było miłą niespodzianką dla uczniów  klasy II TŻiUG, zorganizowaną przez dyrekcję Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie na koniec roku szkolnego.