W ramach projektu ,,Innowacyjna edukacja – nowe możliwości zawodowe” dyrektorzy szkół technicznych Powiatu opatowskiego pani Magdalena Gdowska oraz pan Marcin Stańczyk uczestniczyli w dniach 5 -8 czerwca 2018 r. w niezwykle atrakcyjnej wizycie studyjnej w Wiedniu. W wyjeździe do austriackich instytucjach kształcących w systemie dualnym wzięli udział także przedstawiciele instytucji zrzeszających przedsiębiorców województwa świętokrzyskiego oraz Urzędu Marszałkowskiego. Bogaty program wizyty rozpoczął się spotkaniem z Ambasador Polski w Austrii Pania Jolantą Różą Kozłowską, z którą poruszono kwestię kształcenia dualnego. Pani ambasador bardzo ciepło wypowiadała się o szkołach technicznych i doceniła zaangażowanie samorządu w inwestycje w szkolnictwo zawodowe. W rozmowach uczestniczył także Pan Marcin Szlachcikowski- dyrektor Zagranicznego Biura Handlowego RP w Austrii, z którym dyrektorzy szkół opatowskich podjęli rozmowy o możliwości organizacji praktyk zagranicznych dla swoich uczniów.

Pod koniec maja uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności WARSAW FOOD EXPO 2018 w Nadarzynie koło Warszawy. To wydarzenie skierowane jest zarówno do profesjonalnych odbiorców, jak i wszystkich tych, którzy lubią gotować, ciągle szukają inspiracji kulinarnych i chcieli na żywo spotkać gwiazdy kuchni. Podczas targów odbywały się warsztaty i szkolenia oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z kraju i zagranicy. Młodzież miała także okazję porozmawiać z producentami i przedstawicielami branży gastronomicznej, którzy prezentowali żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach, a także naczynia i urządzenia gastronomiczne.

Dnia 23 maja uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywieniowego z wychowawcą Agnieszką Frejlich zaprosili na warsztaty gastronomiczne gimnazjalistów z Samorządowego Zespołu Szkół nr 2 w Opatowie. Tematem przewodnim przyspieszonego kursu gotowania było ,,Wyrabiane na stolnicy”. Jak nietrudno się domyślić uczniowie z olbrzymim zaangażowaniem lepili pierogi, specjalność polskiej kuchni i jej znak rozpoznawczy na świecie. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tej potrawy. Podstawą jest dobre ciasto - zwarte, ale i nie za twarde i nierozpadające się w czasie gotowania. Gimnazjaliści z zapałem sporządzali farsze pod czujnym okiem starszych i doświadczonych kolegów. Następnie szkolili się w niełatwej nauce ich formowania. Pierogi z kapustą i grzybami, fetą i szpinakiem oraz tradycyjne ruskie w mig znikały z talerzy rozbawionej i dumnej z siebie młodzieży. Warsztaty były także wzbogacone w naukę nakrywania do stołu, właściwego doboru naczyń stołowych i sztućców, składania serwetek. Miłym dla oka akcentem było tworzenie autorskich kompozycji kwiatowych.

Młodzież ucząca się w klasach mundurowych ZS nr1 w Opatowie podczas kilku lat uczęszczania do szkoły, oprócz wiedzy ogólnokształcacej, zdobywa wiele umiejętności, które przez cały tok nauki są doskonalone. Znakomitą okazją do sprawdzenia posiadanej wiedzy, ale także zdobywania nowych doświadczeń był wyjazd do 33 Batalionu Dębickiego - poinformowała pani Edyta Gwoździk. 45-osobowa grupa pod opieką wychowawców: pani Edyty Gwoździk, pana Marka Frejlicha i pana Roberta Gubernata wyruszyła na kolejne szkolenie. Zostało ono zorganizowane przy współpracy z Fundacją GROM COMBAT i jej wiceprezesem panem Adamem Szelą. Z młodzieżą spotkał się dowódca pan podpułkownik Roland Waszkowiak.