Młodzież wraz z nauczycielami matematyki Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie w ramach obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości zorganizowała akcję „100 zadań na 100 – lecie”. Uczniowie wszystkich klas zebrali 100 różnych zadań matematycznych, których treści zostały zapisane na karteczkach w kolorach barw narodowych. Utworzyły one mapę Polski, która została umieszczona przy wejściu do szkoły.

Dziękujemy wszystkim klasom za udział w akcji.

W dniu 26.10.2018 w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie odbyły się po raz kolejny eliminacje szkolne XLIII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Uczniowie Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych rywalizowali w dwóch blokach tematycznych: mechanizacja rolnictwa i technologia żywności. Olimpijczycy walcząc o zakwalifikowanie się do eliminacji stopnia II okręgowego rozwiązywali zadania testowe i wykonywali zadania praktyczne. Spośród uczniów klas Technikum Mechanizacji Rolnictwa wyłoniono trzech finalistów i są to uczniowie klasy II : Mateusz Wiatrek, Rafał Kaczmarski, Marcin Sadak. Natomiast spośród kandydatów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zakwalifikowała się uczennica klasy III Aleksandra Chałupczak. Wymienione osoby będą reprezentowały naszą szkołę podczas eliminacji okręgowych w dniu 26.04.2019, w Kijanach koło Lublina.

W tym roku Narodowe Święto Niepodległości ma wyjątkowy wymiar związany ze 100 letnią rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili uczcić ten czas poprzez kultywowanie rodzimej tradycji kulinarnej i wzięli udział w „Tygodniu gotowania polskich potraw”. W trakcie zajęć pracowni gastronomicznej młodzi kucharze przygotowali potrawy kuchni polskiej inspirowane barwami narodowymi. W menu pojawiły się tradycyjne potrawy staropolskie, a obok ich uwspółcześnione technologicznie wersje podawane zarówno na co dzień jak i od święta. Kulminacją tegorocznych gastronomicznych obchodów Święta Niepodległości były zmagania w konkursie „Potrawy Kuchni Polskiej”. Wzięło w nim udział sześć dwuosobowych zespołów uczniowskich z klas gastronomicznych, które przygotowały i zaprezentowały następujące dania:

W ramach projektu „Nowoczesna Szkoła” w dniach 16-19 października 2018 r. czterdziestu jeden hotelarzy z Technikum Hotelarstwa w Zespole Szkół Nr 1 w Opatowie wraz z opiekunami: Iwoną Winiarczyk -Kapsą, Małgorzatą Stępień i Elżbietą Chebą wzięło udział w bezpłatnym wyjeździe studyjnym do Warszawy. Przyszli hotelarze rozpoczęli pobyt zajęciami w Centrum Informacji Turystycznej mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki. Kolejnym punktem był Stadion Narodowy oraz trasa "Poczuj się jak VIP", dzięki czemu poznali miejsca przebywania ważnych osób w tego typu obiekcie i sami też mogli wcielić się w rolę VIP-ów. Następnie grupa przeniosła się do Łazienek Królewskich, które prezentowały się wyjątkowo atrakcyjnie w barwach złotej polskiej jesieni. Uwieńczeniem pierwszego dnia wizyty był pobyt na tarasie widokowym z którego wyjątkowo atrakcyjnie prezentowała się Warszawa nocą.